Čitanje je zasigurno jedan od najmoćnijih načina kako možete da utičete na razvoj djeteta. Čitanjem, djeca neće naučiti samo da raspoznaju slova i riječi. Čitanjem djeci otvarate potpuno novi svijet mašte, znanja i emocionalnog razvoja. Bilo da mu Vi čitate ili ga ohrabrujete da samo čita, benefiti čitanja za dijete su izuzetno veliki i dugotrajni.

U ovom blogu istražujemo zašto je čitanje esencijalno za dječiji razvoj, predstavljamo različite vrste dječijih knjiga i donosimo jednostavnu klasifikaciju dječije literature pogodne za različite uzraste djeteta. Na kraju donosimo preporuke nekih od najboljih knjiga sa našeg web shopa za svaku kategoriju.

Važnost čitanja za razvoj djeteta

kid with apple on hers head

Čitanje je vjerovatno jedna od najvažnijih vještina za intelektualni razvoj djeteta. Ono je osnova za razumijevanje i učenje svih drugih disciplina, i nije slučajno u glavnom fokusu tokom prvih razreda u osnovnim školama. Dijete koje ne umije čitati, ne može razumjeti ni lekciju ili zadatak iz matematike!

No, nije dovoljno da djeca samo znaju čitati. Tu vještinu će svakako morati savladati kroz školu. Jako je važno kod djece razvijati ljubavi prema čitanju. Knjige su nepresušan izvor znanja, kreativnosti i inspiracije, te su veoma moćan alat za razvoj kognitivne, emocionalne i socijalne inteligencije kod djece, a ljubav prema čitanju će ih pratiti tokom cijelog života.

kids raising hands to get word

Kognitivni razvoj

Čitanje djeci pospješuje njihov kognitivni razvoj kroz stimuliranje mozga i stvaranje novih neuronskih veza. Kada čitate naglas, omogućavate djetetu da istovremeno procesira informacije, razumijeva strukturu jezika i razvija vještine rješavanja problema.

Rano izlaganje djece knjigama direktno je povezano sa boljim akademskim performansama tokom cijelog života. 

Jezičke vještine

Čitanje kod djece proširuje vokabular i razvija sposobnost izražavanja. Što su djeca izložena većem broju riječi, bolje mogu razumjeti i koristiti jezik.

Knjige djecu uče novim riječima, frazama i strukturama rečenica koje oni usvajaju i uključuju kao dio vlastitog izražavanja i govora.

Djeca koja se bolje izražavaju, odrastaju sa puno više samopouzdanja, koje im je prijeko potrebno tokom cijelog života. 

Iako je većina napora roditelja fokusirana upravo na kongitivni razvoj djeteta i njegove jezičke vještine, dobrobiti ranog čitanja ogledaju se i u podršci emocioanlnom i socijalnom razvoju djeteta.

kids raising hands to get word

Emocionalni razvoj

Knjige predstavljaju najsigurniji način da djeca istražuju emocije i dožive različite životne situacije.

Kroz priče, djeca mogu iskusiti strah, radost, tugu, uzbuđenje - i to u kontrolisanom okruženju. Takvim istraživanjem emocija djeca razvijaju empatiju i bolje razumiju vlastite osjećaje.

Emocionalna inteligencija izuzetno je važan faktor za odgoj zdravih osoba, a knjige predstavljaju jedan on najefikasnijih načina za razvoj iste.

Stvaranje dugotrajnih veza

Zajedničko čitanje je savršen način za jačanje veza između roditelja i djece. Čitanje se odvija u mirnom okruženju i potpunom fokusu tokom kojeg djeca dobijaju nepodijeljenu pažnju.

Cjelovita pažnja roditelja je krucijalna za razvoj emocionalne sigurnosti i povjerenja kod djece. Povezivanjem sa djetetom kroz čitanje knjiga pomažete mu da razvija socijalnu inteligenciju, koja je, uz emocionalnu i kognitivnu, osnova za cjelovit razvoj djeteta.

Ohrabrivanje samostalnog čitanja

Kako djeca odrastaju, jako je važno ohrabriti ih da samostalno čitaju. Kroz samostalno čitanje djeca grade samopouzdanje, usvajaju ljubav prema učenju i razvijaju vještine kritičkog razmišljanja. Samostalno čitanje omogućava im da istražuju razna polja svog interesovanja i pronalaze radost u otkrivanju novih svjetova kroz knjige. Poticanjem samostalnog čitanja kod djece u ranoj fazi odrastanja, olakšaćete im usvajanje navike čitanja i razvijanje želje za istraživanjam i proučavanjem, koje će ih pratiti tokom cijelog života.

Nekoliko praktičnih savjeta za podsticanje čitanja

parent taking kids to school

Kreirajte naviku i pretvorite čitanje u rutinu

Odvojite tačno određeno vrijeme svakog dana i posvetite ga samo čitanju. To može biti vrijeme prije spavanja, poslije škole, ili bilo koji drugi termin koji se uklapa u Vaš i djetetov raspored. Najvažnije je da ste konzistentni.

Uvijek ponudite izbor

Prepustite djeci da biraju knjige za čitanje u skladu sa vlastitim interesovanjima, jer ćete na taj način povećati šansu da uživaju u čitanju. Ponudite im izbor i ne ustručavajte se da uključite i knjige koje se Vama sviđaju ili trenutno čitaju (sve dok su prikladne za mladu publiku).

Budite primjer

Djeca koja vide roditelje da čitaju će i sama razviti naviku čitanja. Razgovarajte o knjigama, pričajte im šta ste Vi voljeli čitati kad ste bili mladi. Razgovori o knjigama postaće jedna od najzabavnijih aktinovsti ukoliko svi uzmete učešće.

Posjećujte biblioteke i knjižare zajedno

Učinite da biranje knjige bude zabavna zajednička aktivnost i osigurajte da uživate u svakom koraku! Kako biste izbjeglo česta ponavljanja, možete napraviti listu želja i dogovorite šta čitate prvo, šta drugo, treće, itd. Redovno ažurirajte Vaš popis i proširujte listu novim otkićima iz svijeta knjiga.

Klasifikacija dječijih knjiga prema adekvatnom uzrastu

Adekvatan odabir knjige igra veoma važnu ulogu u stvaranju ljubavi prema čitanju. Nezanimljive ili neprilagođene (stoga nerazumljive) knjige stvoriće odbojnost prema čitanju, a insistiranje na čitanju pogrešno odabranih knjiga izazvaće frustracije i dodatno otežati usvajanje navike čitanja.

Dječije knjige su jako bogate i raznovrsne, a mogu se kategorizirati u nekoliko osnovnih vrsta, u skladu sa razvojnom fazom djeteta.

Uzrast: 0 - 3 godine

Većina djece sa svijetom knjiga se prvo susreće kroz mekane i senzorne knjige, koje su pogodne za djecu od samog rođenja. One omogućavaju djeci da istražuju različite teksture, oblike, boje i kontraste, istovremeno se navikavajući na format i držanje knjige.

Tvrde knjige (board books) su dizajnirane za najmlađe čitatelje i sadrže veoma jednostavan tekst, svijetle i jednostavne ilustracije te često posjeduju interaktivne elemente poput različitih tekstura za dodir ili krilaca koja se mogu pomjerati i otvarati.

Ova vrsta knjiga jako je važna u ranim fazama razvoja djece, jer pomažu razvoj motoričkih vještina i prepoznavanje prvih slika i osnovnih riječi. Također su idealan način za rano uvođenje koncepta čitanja i generalno knjige kao predmeta u dječijem okruženju.

Prelistajte našu ponudu Prvih knjiga za djecu najmlađeg uzrasta i pronađte onu koja najviše odgvoara Vašem djetetu.

Uzrast: 1 - 6

Interkativne knjige su dizajnirane tako da angažiraju djecu tokom čitanja kroz fizičku interakciju poput podizanja prozorčića, izvlačenja skrivenih dijelova stranica, izlaganje različitim teksturama ili čak pravljenje vlastitih 3D modela. Ove knjige posebno su zanimljive za najmlađu djecu koja najbolje uče kroz igru i aktivnosti koje uključuju rad rukama. Fokus je na ilustracijama i detaljima, te zabavi sa prozorčićima i drugim interkativnim elementima, dok je priča obično u drugom planu. Često se tekst svodi na učenje riječi i pojmova i opisivanje određenih situacija ili prizora.

Interaktivne knjige pomažu razvoj finih motoričkih vještina, ohrabruju znatiželju, pomažu djeci da shvate vezu između akcija i rezultata  i čine iskustvo čitanja zabavnijim i angažiranijim.

Na našem web shopu možete pronaći bogatu kolekciju najkvalitetnijih slikovnica sa prozorčićima i za uzrast već od 2 godine starosti.

Uz predivnu kolekciju Što je što? djeca na zabavan način upoznaju svijet koji ih okružuje.

 Za one malo starije donosimo bezbroj prozorčica u svijet opšteg znanja, matematike, geometrije, zanimalja, vlakova, inžinjerstva, svemira, životinja, ekologije…

Uzrast: 3 - 7 godina

Slikovnice karakterišu velike i bogate ilustracije koje dominiraju stranicom, uz jednostavan angažirajući tekst koji priča priču. Slikovnice su savršene za čitanje naglas i najčešće su osmišljene tako da podučavaju djecu važnim lekcijama, bave se istraživanjem emocija i djetetovog okruženja, a sve to uz zabavu i uživanje. Pored toga, slikovnice omogućavaju velik nivo interakcije između roditelja i djeteta, jer je praćenje slika i ilustracija prilikom čitanja slikovnice podjednako važno kao i čitanje teksta. Slikovnice su pisane jednostavnim jezičkim formama prilagođenih predškolskom uzrastu djece, a ilustracije svojim bogatstvom pozivaju na dodatno vizualno angažiranje i istraživanje. 

Slikovnice pomažu djeci predškolskog uzrasta da razviju vještinu slušanja, prošire svoj vokabular i stimuliraju svoju maštu i kreativnost. Slikovnice uvode narativnu strukturu pričanja priče i razvijaju djetetove sposobnosti kako razumijevanja tako i opisivanja svijeta. Priča je bitna, iako je kratka i nalazi se u drugom planu u odnosu na ilustraciju.

RISU Vam donosi predivne slikovnice za najmlađe čitaoce, uz koje će djeca učiti o osjećajima, porodičnim vrijednostima i različitim vrlinama koje krase ljude.

Za one malo starije tu su predivne priče iz prvih bh slikovnica izdavača Bajkologija, prepune emocija i životnih pouka, kao i one malo zabavnije poput Najčudnijih i Najsmješnijih životinja. Uz serijal Sve o osjećajima i Sve o brigama i strahovima djeca će bolje upoznati sebe, a za male istraživače tu je Moj mali svijet, slikovnica koja na zabavan način upoznajte djecu sa njihovim neposrednim okruženjem.

Uzrast: 5 - 7 godina

Knjige za rano čitanje osmišljene su za djecu koja tek počinju samostalno čitanje. Sadrže jednostavan vokabular, kratke rečenice, a tekst koji se često ponavlja osnažuje osjećaj samopouzdanja i sigurnosti kod djece. Stranice su ilustrirane, no ilustracije nisu u prvom planu. 

Ove knjige su odlična pomoć djeci dok savladavaju čitanje, jer pružaju podršku razvoju vještine čitanja u procesu tranzicije sa slušanja na samostalno čitanje priče. Dodatno, djeca će izgraditi samopouzdanje i osjećaj postignuća.

RISU Vam donosi kolekciju kratkih priča prilagođenih uzrastu ranih čitaoca koje će olakšati prelazak na samostalno čitanje i razumijevanje kompleksnijih priča za djecu.

Uzrast: 7 - 9 godina

Ove knjige sadrže duže i kompleksnije priče sa složenijim karakterima učesnika. Priče su podijeljene u poglavlja ili sekcije veličine prilagođene djeci koja još usavrašavaju čitanje i nisu sposobna čitati velike komade teksta. Ilustracije su minimalne, a centralno mjesto zauzima tekst. 

Čitanjem kompleksnijih priča, čitanje postaje tečnije, a djeca proširuju svoje mogućnosti razumijevanja složenijih životnih sitaucija. Zanimljive i poučne priče ohrabruju samostalno čitanje, jer djeca čitaju iz užitka!

RISU kolekcija knjiga za mlade samostalne čitaoce oduševiće i djecu i roditelje! 

Naše zbirke inspirativnih i poučnih priča probudiće maštu i želju za postignućem kod djece i osnažiti želju za novim znanjem i čitanjem.

Kolekcija bajki, basni i priča iz legendi izvrstan su izbor za čitanje u svim prilikama, a možete dati djetetu slobodu da ono Vama poneka čita pred spavanje. Sa poznatim pričama, to će im biti u početku lakše.

Uzrast: 9+ godina

Iako dječiji romani imaju sve bitne karakteristike romana kao književnog djela, svojom se kompleksnošću, odabirom tema, jezika itd. prilagođeni uzrastu i mogućnosti djeteta.

Dječiji romani uvode kompleksnije zaplete, dublje teme i slojevitije likove, te se dotiču oblasti relevantne uzrastu djeteta - npr. prijateljstvo, porodične veze i odnosi, ili rana samospoznaja. Kod tinejdžerskog uzrasta teme prelaze u oblast ličnih identiteta, međuljudskih odnosa i ličnih izazova, priče su duže a zapleti kompleksniji.

Čitanje dječijih romana podstiče razvoj kritičkog promišljanja, ali isto tako pomažu djeci da bolje razumiju kompleksno okruženje te razviju svoju socijalnu i emocijanalnu inteligenciju. Kod tinejdžera to je sredstvo introspekcije i razvoja empatije, koja im je prijeko potrebna u toj fazi razvoja.

Vašoj pažnji preporučujemo jedan od najljepših dječijih romana, koji inspiriše generacije djece (i roditelja) širom svijeta!

Bfg (Roald Dahl)
  • Novo

Bfg

Roman o desetogodišnjoj djevojčici Sophie iz Londona i neobičnom divu koji govori vrlo čudnim jezikom! Jedne noći dok je upuhivao snove u dječje glavice, uzeo je malu Sophie iz njezina kreveta u sirotištu i strpao ju u džep. Sophie ga se jako bojala dok nije shvatila da ima iznimno dobro srce i da je uz njega najsigurnija na svijetu. No drugi ljudi nisu...
USKORO
29,90 KM
Pipi Duga Čarapa (Astrid Lindgren)
  • Novo

Pipi Duga Čarapa

"Napisala sam sve svoje knjige samo u želji da djeci pružim malo zabave i neobičnih doživljaja. I ja sam kao djevojčica željela biti „glavna”, samostalna i jaka, jača od odraslih. Naravno, to je bilo nemoguće. Iz te moje želje, potpuno nesvjesno, nastala je neobična djevojčica Pipi.“ - Astrid Lindgren Danas je lik Pipi Duge Čarape itekako prepoznatljiv....
USKORO
39,90 KM

Mali princ

Mali princ s ilustracijama prilagođenim i za najmlađe uzraste. Ilustracije u koje se zaljubite na prvi pogled, dok će mlađa djeca lakše uživati u ovom klasiku.
In Stock
39,00 KM
Vještice (Roald Dahl)
  • Novo

Vještice

Ovo nije bajka. Ovo je priča o pravim vješticama. Prave vještice ne lete naokolo na metlama. Čak ne nose ni crne plašteve ni šiljaste šešire. One su podla, lukava, gnjusna stvorenja prerušena u obične, ljubazne gospođe. Pa kako ih onda prepoznati? Eh, bolje vam je da čim prije otkrijete! Jer vještice bez predaha kuju urote i spletkare - i svim silama mrze...
USKORO
34,90 KM
Petar Pan (James Matthew Barrie)
  • Novo

Petar Pan

U potrazi za novim pričama Petar Pan, dječak koji nije želio odrasti, ostane bez vlastite sjene u kući gospodina i gospođe Darling. Jedne večeri, kad ju je pokušao pronaći, upozna njihovu djecu: Wendy, Johna i Michaela. Slučajni se susret pretvorio u veliku pustolovinu. S pomoću čarobnog praha vile Zvončice, Petrove suputnice, poletjeli su prema drugoj...
USKORO
29,90 KM
Heidi (Johanna Spyri)
  • Novo

Heidi

Pripovijest za djecu i odrasle koji vole djecu. Vesela, nestašna, pomalo divlja djevojčica Heidi, podjednako osvaja male čitatelje danas, na početku 21. stoljeća kao što je to činila prije više od stotinu godina, kada se pojavila na književnom obzoru 1881. godine. U suprotstavljenom životu djevojčice Heidi u prekrasnim alpskim brdima, a zatim u...
USKORO
29,90 KM
Charlie i tvornica čokolade (Roald Dahl)
  • Novo

Charlie i tvornica čokolade

Charlieju Bucketu život će se uskoro iz temelja promijeniti zahvaljujući jednom čudesnom događaju! Willy Wonka, najveći proizvođač čokolade na svijetu, sakrio je pet zlatnih ulaznica u pet običnih čokolada, a svako dijete koje pronađe ulaznicu dobit će priliku posjetiti njegovu nevjerojatnu tvornicu. I Charlie je pronašao jednu, baš kao i izjelica...
USKORO
34,90 KM
Fantastični gospodin Lisac (Roald Dahl)
  • Novo

Fantastični gospodin Lisac

Lukavi gospodin Lisac svake se večeri odšulja u nizinu podno svoje jazbine i posluži se hranom s tamošnjih imanja. No sad se mora dati u bijeg! Trojica najpokvarenijih gazda u susjedstvu naumila su ga uloviti. Debeli Muljić, patuljasti Mješina i mršavi Mahuna udružili su snage i opkolili gospodina Lisca i njegovu obitelj. Ne znaju, međutim, da nemaju...
USKORO
34,90 KM
Pinokio (Carlo Collodi)
  • Novo

Pinokio

Bravo Pinokio! Zbog tvog dobrog srca opraštam ti sve nestašluke koje si do danas počinio. Djeca koja s ljubavlju pomažu svojim roditeljima u njihovoj bijedi i nemoći, zaslužuju veliku hvalu i ljubav i onda kad ne mogu biti istaknuti kao primjer poslušnosti i dobrog vladanja.Budi i ubuduće razborit i bit ćeš sretan. Pinokio pripada tzv. vječnim knjigama,...
USKORO
34,90 KM
Lažeš, Melita (Ivan Kušan)
  • Novo

Lažeš, Melita

Melita, glavna junakinja Kušanove priče, ima neprestanu potrebu za laganjem. Taj neodoljivi osjećaj da će pomoću izrečene laži postići da bude vidljivija i važnija zapravo je univerzalna emocija, a kod Melite je stvoren da bi svoje roditelje koji joj ne posvećuju dovoljno pažnje upozorila na sebe.
USKORO
29,90 KM
Čarobnjak iz Oza (Lyman Frank Baum)
  • Novo

Čarobnjak iz Oza

Čarobnjak iz Oza prekrasna je bajka ili fantastična priča o djevojčici Dorothy koju, zajedno s njezinim psićem, zahvati uragan i odnese daleko od rodne kuće u neobičnu Zemlju Oz. Njezina je najveća želja da se vrati kući, ali do ostvarenja ove želje dalek je put na kojem ona susreće nezaboravne likove – Strašilo, Limenog čovjeka, Drvosječu i Lava te s...
USKORO
29,90 KM
20.000 milja pod morem (Jules Verne)
  • Novo

20.000 milja pod morem

„More je sve! Ono pokriva sedam desetina zemaljske kugle. Njegov je dah čist i zdrav. Ono je golema pustinja u kojoj čovjek nije nikad sam, jer osjeća kako pokraj njega treperi život… Putovat ćete u zemlju čuda. Uobičajeno stanje vašeg duha bit će vjerojatno čuđenje i zapanjenost. Nećete se tako lako zasititi prizora koji će se neprestano nuditi vašim...
USKORO
39,90 KM
Matilda (Roald Dahl)
  • Novo

Matilda

Matilda je neobično nadarena i znatiželjna djevojčica. Živi s roditeljima i bratom, koji uopće ne primjećuju njezine sposobnosti i interese. Majka joj vrijeme provodi gledajući TV-sapunice, a otac joj je umišljeni i pokvareni preprodavač rabljenih automobila. Matildi očajno nedostaju ljubav i prihvaćanje njezine obitelji, pa vrijeme provodi čitajući...
USKORO
29,90 KM
Dječak, krtica, lisica i konj (Charlie Mackesy)
  • Novo

Dječak, krtica, lisica i konj

Oda prijateljstvu i blagosti puna životne mudrosti koja je dirnula srca milijuna čitatelja diljem svijeta. Moderna basna za sve uzraste, predivna knjiga Dječak, krtica, lisica i konj, pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleya Mackesya. Svojim blagim, poetičnim tekstom i rapsodijom...
USKORO
49,90 KM
Pustolovine Huckleberryja Finna (Mark Twain)
  • Novo

Pustolovine Huckleberryja Finna

Radnja ovog pustolovnog romana odvija se na američkoj rijeci Mississippi i njezinim obalama u vrijeme dok su tim golemim riječnim tokom plovili parobrodi, u vrijeme djetinjstva samog autora. Glavni likovi su dječak Huck Finn i odbjegli rob, crnac Jim koji na splavi plove rijekom. Njihove pustolovine pripovijeda sam Huck i to vrlo živo, jednostavnim,...
USKORO
29,90 KM

Zaključak

Čitanje nije samo vještina. To je putovanje koje počinje rođenjem i nastavlja se kroz cijeli život. Odabirom pravih knjiga i podržavanjem i ohrabrivanjem djeteta da čita, opremićete ga svim potrebnim alatima za uspješan akademski, socijalni i emocianalni razvoj.

RISU Vam nudi širok izbor pomno odabranih knjiga, za svaki uzrast djeteta. Istražite našu kolekciju i pronađite Vašu idealnu knjigu koja će inspirisati ljubav prema čitanju!

* Photo credit: Freepik

Comments (0)

No comments at this moment
Proizvod dodan na listu želja

Ova web stranica koristi tzv. kolačiće (eng. Cookies) u cilju pružanja što boljeg korisničkog iskustva.