Nova školska sezona može donijeti velike promjene u životu roditelja i djece, posebno onih koji prvi put idu u školu ili vrtić. Čak i povratak u školu nakon ljetnog raspusta može biti izazovan. Ovaj blog nudi korisne savjete kako se pripremiti za promjene koje dolaze i zadržati kontrolu nad svakodnevnim životom.

Zašto još jedan blog o polasku u školu?

kid with apple on hers head

Ove godine naći ćemo se u izazovnoj situaciji: pored 1 povratnika u školske klupe, imaćemo i 2 prvačića!. Iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim i rutinskim zahvatom, obzirom na već postojeće iskustvo sa školarcem, ipak smo shvatili da će pripreme i prilagodba biti jednako (ili čak više) zahtjevne nego prvi put. Svako dijete je posebno i karakterno su jako različiti i nema copy paste pristupa.

Također, ma koliko se trudili da zadržimo radne navike i da raspust također bude period učenja i razvoja, određene navike vezane za samu školu su se neminovno izgubile. Dodajmo tome i činjenicu da ćemo ubuduće imati tri školarca, tri spremanja u školu i tri zadaće koje trebaju uraditi, možemo slobodno početi da paničimo. No, mi smo se ipak odlučili da krenemo sa blagovremenim pripremama i maksimalno iskoristimo naredne 4 sedmice za pripremu djece i sebe za promjenu koja dolazi.

Priprema za prvi dan škole

Polazak u školu za svako dijete predstavlja ulazak u potpuno novi svijet. Za njih je to sasvim novi period odrastanja i predstavlja izuzetno veliku promjenu. Djeca u potpunosti mijenjaju okruženje, izlaze iz svojih sigurnih zona i izlažu se novim iskustvima. U njihovim životima se pojavljuju novi autoriteti i nova pravila, djeca dobijaju odgovornosti, a emocionalna i socijalna inteligencija postaju izuzetno važan aspekt razvoja.

Ovaj period prilagodbe je individualan, a svako dijete drugačije reaguje na promjenu. Kako bismo im pomogli da se lakše prilagode i u nove avanture krenu sa manje stresa, možemo ih blagovremeno upoznati sa školom i novim okruženjem koje ih uskoro očekuje.

parent taking kids to school

Razgovarajte o školi

Razgovor o školi može značajno smanjiti tjeskobu i povećati uzbuđenje kod djece. Upoznajte ih s idejom škole, pričajte im o novim prijateljima koje će upoznati, aktivnostima koje će imati, i stvarima koje će naučiti. Djeca ulaze u novi svijet i ova otvorena komunikacija im pomaže da se osjećaju ugodnije spram promjena koje dolaze.

Posjetite školu

Ako je moguće, organizirajte posjetu školi prije početka nastave. Prošetajte s djetetom kroz učionice, igrališta i zajedničke prostorije. Upoznavanje s novim okruženjem može pomoći djeci da se osjećaju sigurnije i spremnije za prvi dan. 

Prilagodite raspored dana

Prilagodite djetetov dnevni raspored nekoliko sedmica prije početka škole. Postepeno uvedite ranije buđenje i odlazak na spavanje, kao i redovne obroke. Ova rutina će pomoći djeci da se lakše prilagode novom dnevnom rasporedu kada škola počne.

Povratak u školu nakon ljetnih praznika

Sjećam se kako smo se, kada je naš školarac polazio u 2. razred, iznenada našli u neobranom grožđu. Naime, kako smo bili zadovoljni našom pripremom i izvedbom u 1. školskoj godini, sljedeću smo dočekali jako opušteno i nespremno. I sve one propuste koje prvi put nismo načinili, jer smo se kvalitetno pripremili, drugi put smo jesmo. Poučeni tim iskustvom veća naredne godine smo posvetili vrijeme i energiju da se prirpemimo, a sa Vama dijelimo nekoliko korisnih stvari koje možete učini za svog povratnika u školske klupe.

kids raising hands to get word

Prilagodba rutine

Slično kao i prilikom prvog polaska u školu, djetetu postepeno prilagodite dnevni raspored školskom rasporedu. Počnite s ranijim odlaskom na spavanje i buđenjem u skladu s novim rasporedom. Ova postepena prilagodba može pomoći djeci da se osjećaju manje preplavljeno promjenama.

Ponavljanje gradiva

Tokom ljetnog raspusta djeca su stvorila mnoštvo novih neuronskih veza i pristup zapamćenom školskom gradivu je otežan. Pomozite djeci da ponove gradivo od prošle godine, jer osvježavanje pamćenja može im pomoći da se lakše uključe u nove lekcije. Ovo može uključivati čitanje knjiga, rješavanje matematičkih zadataka i mozgalica ili razgovor o temama koje su učili prošle godine.

Postavljanje ciljeva

Razgovarajte s djecom o njihovim ciljevima za novu školsku godinu. Postavljanje realnih ciljeva može povećati njihovu motivaciju i fokus.Ciljevi mogu biti akademski, poput poboljšanja ocjena, ili socijalni, poput sklapanja novih prijateljstava.

Socijalni aspekti povratka u školu

Bilo da se radi o povratku u školske klupe ili prvom susretu sa školom, izuzetno je važno baviti se socijalnim i emocionalnim aspektom ove promjene i biti podrška djeci dok prolaze kroz fazu emocionalnog i socijalnog sazrijevanja. U ovom izuzetno kompleksnom periodu sazrijevanja, djeci je prije svega potrebna podrška, razumijevanje i razgovor.

kids hanging in front of school

Poticaj na socijalizaciju

Poticaj na socijalizaciju je ključan, posebno za djecu koja prvi put idu u školu. Organizirajte druženja ili posjete parku kako bi djeca mogla upoznati svoje vršnjake prije početka škole. Socijalizacija pomaže djeci da se osjećaju manje usamljeno i više povezano s novim okruženjem.

Razgovor o prijateljstvima

Razgovarajte s djecom o važnosti prijateljstava i kako ih graditi. Učite ih kako da budu ljubazni, empatični i kako da rješavaju konflikte. Pružite im alate za uspješno socijalno funkcioniranje u školskom okruženju. Naučite ih da stiču i cijene prijatelje, prihvataju drugačije, a drugu djecu ocjenjuju na osnovu ponašanja

Upravljanje emocijama

Pomozite djeci da prepoznaju i upravljaju svojim emocijama. Učite ih tehnikama opuštanja, poput dubokog disanja ili vizualizacije, kako bi se nosili s tjeskobom ili stresom. Razgovarajte otvoreno o njihovim osjećajima i pružite podršku kada je potrebno. Ljudi su emocionalna bića i jako je važno da na vrijeme nauče prihvatati sve svoje emocije.

Korisni savjeti za roditelje

parents working while kid does homework

Kada razmišljamo o polasku u školu, sav fokus je na djeci i kako ih pripremiti za promjene koje slijede. No, razmislite koliko samo naših navika moramo prilagoditi novim obavezama! Koliko novih rutina i navika moramo sami usvojiti!? Iako je taj proces individualan i specifičan, korisno je obratiti pažnju ne vlastitu organizaciju i rutine i naći zajednički sistem sa novim potrebama djece.

Organizacija

Organizacija je ključ za smanjenje stresa i olakšavanje jutarnjih priprema. Organizirajte školski pribor, knjige i odjeću unaprijed. Insistirajte na urednom radnom stolu i složenim knjigama. Urednost i organizacija mogu pomoći djeci da se osjećaju spremnije i sigurnije, a ujedno usvajaju dobre navike koje će im koristiti u životu. 

Rutina za domaće zadaće

Uspostavite redovnu rutinu za domaće zadatke. Pružite djeci mirno i udobno mjesto za učenje, daleko od ometanja. Korisno je da dijete uradi zadaću isti dan, nakon povratka iz škole i odmora. Razgovarajte o lekcijama i gradivu i motivirajte ih da istražuju i uče izvan okvira školske knjige. Redovna rutina pomaže djeci da razviju radne navike i disciplinu i da se bolje organizuju u mnoštvu novih obaveza. 

Prilagodba fizičkog okruženja

Prilagodite prostor za učenje kod kuće kako bi bio što ugodniji i funkcionalniji. Pobrinite se da je radni stol dobro osvijetljen, da ima dovoljno prostora za školske potrepštine i da je organiziran. Obratite pažnju na odabir radne stolice, koja treba da zadovoljava ergonomiju djeteta i omogući potpuni fokus. Noge nikada ne smiju visiti u zraku, a kičma mora zadržati svoj prirodni oblik. Uvođenje biljaka ili dekoracija koje djeca vole može dodatno motivirati za učenje.      

Planiranje obroka

Planiranje obroka unaprijed može pomoći u održavanju zdrave prehrane tokom školske godine. Pripremite zdrave užine koje djeca mogu ponijeti sa sobom u školu. Nutritivno uravnoteženi obroci pomažu djeci da budu energična i fokusirana tokom školskog dana. Stvorite naviku jedenja obroka u približno isto vrijeme i osigurajte da je higijena uvijek zadovoljena.

Uključivanje djeca u pripreme

Uključite djecu u pripreme za školu. Dopustite im da biraju svoje školske torbe, pribor i odjeću. Naučite ih da dan ranije sami spreme odjeću i stvari za školu. Ovo može povećati njihovu motivaciju i osjećaj kontrole nad promjenama koje dolaze. Također, razgovarajte s njima o njihovim očekivanjima i željama za novu školsku godinu.

Podrška i ohrabrenje

Budite podrška djeci. Ohrabrite ih da izraze svoje brige i pitanja. Vaša podrška i pozitivne povratne informacije mogu im pomoći da se osjećaju sigurnije i motiviranije. Stvorite naviku da razgovarate o dešavanjima u školi i uvijek budite otvorenog uma i pokušajte se staviti u njihove cipele. Podijelite sa njima vlastita iskustva iz školskih dana.

Zaključak

Priprema za novu školsku sezonu može biti izazovna, ali uz prave savjete i podršku, roditelji i djeca mogu uspješno započeti ovu novu avanturu. Otvorena komunikacija, dobra organizacija i postavljanje ciljeva ključni su koraci za uspješan početak školske godine.

Kroz ovu tranziciju, važno je da roditelji budu strpljivi i pružaju podršku svojoj djeci. Svaka promjena donosi nove izazove, ali uz pravi pristup, školska godina može biti uspješna i ispunjena pozitivnim iskustvima. 

* Photo credit: Freepik

Comments (0)

No comments at this moment
Proizvod dodan na listu želja

Ova web stranica koristi tzv. kolačiće (eng. Cookies) u cilju pružanja što boljeg korisničkog iskustva.