RISU PREPORUKA: Kako pričati priče djeci (Silke Rose West i Joseph Sarosy)

“Ova knjiga će doprinijeti promociji pripovijedanja kao ključnog obrazovnog alata." - Dr. Jane Goodall, DBE, osnivačica Instituta Jane Goodall i glasnica mira UN-a.

Sjetite se onih čarobnih noći provedenih pod pokrivačima, gdje vas je glas voljene osobe prenosio u fantastične svjetove? Pripovijedanje je vječna umjetnost, i to s dobrim razlogom.

Pripovijedanje seže daleko u prošlost, mnogo prije razvoja pisma. Priče su se prenosile s generacije na generaciju usmenom predajom, uz pomoć pjesme, pjevanja i epske poezije. To su bile priče o stvaranju svijeta, bogovima, herojima i moralnim poukama. S razvojem pisma, priče su se počele zapisivati na različitim materijalima, poput gline, kamena i papirusa. Tako su nastali prvi zapisi mitova i epova, a poznato je da su najstarije sačuvane pisane priče iz drevne Grčke, poput Homerovih djela. Širenjem pismenosti i trgovinom, priče su putovale s jednog mjesta na drugo i pritom se mijenjale. Prilagođavane su lokalnoj kulturi i interesima slušatelja, tako da danas imamo mnoge varijante istih priča.

U svojoj knjizi "Kako djeci pričati priče" edukatori za djecu ranog uzrasta Silke Rose West i Joseph Sarosy, sa iskustvom hiljada sati provedenih u pripovijedanju, žele zapaliti tu magiju širom svijeta.

Ova knjiga nije kolekcija bajki, već vodič za sve koji žele očarati mladu publiku. West i Sarosy vjeruju da ključ leži u jednostavnosti. Zalažu se za korištenje svakodnevnih iskustava i predmeta kao odskočne daske za stvaranje jedinstvenih priča.

Knjiga "Kako pričati priče djeci" nudi praktičan vodič za odrasle koji žele usavršiti svoje vještine pripovijedanja i stvoriti čarobne trenutke za djecu. Temeljena na desetljećima iskustva oba autora u radu s djecom, knjiga nudi niz savjeta i tehnika za:

Izgradnju povjerenja i povezanosti

Pripovijedanje priča je izvrstan način za jačanje veza s djecom. Sarosy i West naglašavaju važnost stvaranja ugodnog i sigurnog okruženja u kojem se djeca osjećaju da mogu slobodno sudjelovati i izraziti se.

Odabir prave priče

Knjiga nudi savjete za odabir priča koje odgovaraju dobi i interesima djece. Autori predlažu korištenje različitih izvora, uključujući tradicionalne priče, basne, lična iskustva i maštu djeteta.

Učinkovito pripovijedanje

Sarosy i West nude niz savjeta za usavršavanje tehnike pripovijedanja, uključujući korištenje izraza lica, tona glasa, govora tijela i pauza.

Uključivanje djece

Pripovijedanje priča ne bi trebalo biti pasivna aktivnost. Autori predlažu načine na koje se djeca mogu aktivno uključiti u priču, postavljati pitanja, davati ideje i čak sudjelovati u glumi.

Stvaranje magije

Knjiga ističe važnost stvaranja bogate i maštovite atmosfere korištenjem opisa, zvučnih efekata i rekvizita.

Prilagođavanje različitim dobnim skupinama

Sarosy i West nude savjete za prilagođavanje priča različitim dobnim skupinama, od najmanje djece do adolescenata.

Korištenje priča u svakodnevnom životu

Pripovijedanje priča se može koristiti za razne svrhe, od uspavljivanja djece do poučavanja moralnih lekcija i rješavanja konflikata.

ilustracija kako pričati priče

Osim ovih ključnih principa, knjiga "Kako pričati priče djeci" nudi i mnoštvo praktičnih primjera i vježbi koje će vam pomoći da usavršite svoje vještine pripovijedanja i usrećite djecu čarobnim pričama.

Uz osvrt na važnost pripovijedanja priča za dječji razvoj i kognitivne sposobnosti, ova knjiga naglašava i emocionalne i društvene prednosti ove aktivnosti. Pripovijedanje priča pomaže djeci da:

  • Razviju maštu i kreativnost
  • Poboljšaju jezičke vještine
  • Nauče o svijetu i o sebi
  • Razviju empatiju i saosjećanje
  • Grade samopouzdanje i samopoštovanje
  • Jačaju veze s porodicom i prijateljima

Ova knjiga je blago za sve koji žele otključati moć pripovijedanja. To je obavezno štivo za roditelje, bake i djedove, učitelje ili bilo koga ko želi stvoriti trajna sjećanja s djetetom. Zato uzmite udobnu deku, smjestite se i spremite se na pripovijedačku avanturu!

Poznati su rekli o knjizi

"Ova knjiga će doprinijeti promociji pripovijedanja kao ključnog obrazovnog alata." - Dr. Jane Goodall, DBE, osnivačica Instituta Jane Goodall i glasnica mira UN-a

"Ova ce vas knjiga oduševiti i duboko povezati s vašom djecom. Dat će vam osjećaj da to možete učiniti." Kim John Payne, autorica bestselera Simplicity Parenting (Jednostavnost roditeljstya)

"Najbolje priče pripovijedaju oni koji nas poznaju u dušu. A ako vam nedostaje samopouzdanja, ovdje ćete naći potrebnu podršku." Steve Biddulph, autor svjetskog bestselera The Secret of Happy Children (Tajna sretne djece)

"Vjerujem da je ova vrsta praktične mudrosti ono što je potrebno mnogim očevima i majkama da se povežu sa svojom djecom na duhovan, nježan i učinkovit način." fra Richard Rohr, autor bestselera New York Timesa i osnivač Centra za akciju i kontemplaciju

O autorima

Silke Rose West je Waldorf učiteljica sa preko 30 godina iskustva u predškolskom uzrastu i trenutno vodi vrtić u prirodi. Poznata je po lutkarskim predstavama i pripovijedanju priča u Taosu, Novi Meksiko.

Joseph Sarosy je osnivač Škole Juniper, škole na otvorenom za djecu od šest do devet godina. On piše za portal Fatherly.com i autor je knjige "Život jednog oca" finaliste za nagradu NIEA 2019. Sarađuje sa muškarcima i očevima u lokalnoj zajednici Taosa.

Zajednički blog Silke i Joea "Petlja pripovijedanja" pročitalo je više od 70.000 ljudi širom svijeta.

U našoj kolekciji knjiga o roditeljstvu, "Kako pričati priče djeci" zauzima posebno mjesto i toplo je preporučujemo svim roditeljima, bez obzira na dob djeteta.

Kako pričati priče djeci...

i svima ostalima

Silke Rose West i Joseph Sarosy

Uživajte!

Related products

Kako pričati priče djeci - Silke Rose West i Joseph Sarosy
Zadnji proizvodi na skladištu
Pripovijedanje priča jedna je od najstarijih i temeljnih vještina poznatih čovječanstvu, bezvremenski roditeljski alat koji pomaže obiteljima slaviti životne radosti, prebroditi izazove i odgajati zdravu, sretnu i samopouzdanu djecu. U ovoj prekrasnoj knjizi, Silke Rose West i Joseph Sarosy – odgajatelji djece predškolske i školske dobi – pretvaraju...

Comments (0)

No comments at this moment
Proizvod dodan na listu želja

Ova web stranica koristi tzv. kolačiće (eng. Cookies) u cilju pružanja što boljeg korisničkog iskustva.